• Jelajahi

    Copyright © Bilik Santri
    Best Viral Premium Blogger Templates

    Iklan

    Syi'ir Tondo-Tondo Kiamat – Zamane Wes Edan

    Minggu, 26 Januari 2020, 9:12:00 AM WIB Last Updated 2020-01-26T02:12:48Z
    masukkan script iklan disini
    masukkan script iklan disini

    syiir-tondo-tondo-kiamat-zamane-wes-edan
    (Ilustrasi Zaman Edan, sumber: pulausumbawanews)

    Syi'ir Tondo-Tondo Kiamat – Zamane Wes Edan

    Karya:
    KH. Misbah Mustofa Bangilan Tuban

    صَلِّ وَسَلِّمْ دَائِمًا عَلَـى احْمَدَ   #وَالْآلِ وَالْأَصْحَابِ مَنْ قَدْ وَحَّدَ

    Mawi berkah asma Alloh ingkang Rohman, Ingkang Rohim welas murah kanugrahan

    Kulo ngaturake syi’ir tondo-tondo, Kiamate bumi ajur tanpo kondho



    Sampun kathah ingkang wujud kanti nyoto, Songko iku ayo podho toto-toto

    Andan-dani laku salah benerake, Lakunono printah Alloh cukupake



    Opo bener seliramu podho iman, Bagus olo saking Alloh temenanan

    Mergaweyo kanggu syukur lan ibadah, Ojo ngongso luru duwit mundhak salah



    Kabeh rizki wus dicitak kang kuwoso, Luwih kurang sangking pestin ora biso

    Mumpung durung kasep getun susah maneh, Bakal ono kedadian aneh-aneh



    Kaprah gabus podo ngambang ing banyune, Watu item kelem iku sak mestine

    Nanging bakal ono gabus podho kelem, Watu item dikon kelem ora gelem



    Ono bebek podho nglangi ing banyune, Nanging ngorong arep pedhot goro-ane

    Polah rakyat koyo gabah diinteri, Wadon campur gawe lanang tanpo ciri



    Endhok cecek podo netes dadi macan, Anak macan dadi ulo dho kluyuran

    Alas padha ngarang-arang wongkang adang, Kumandhange bumi iki podho ilang



    Putro-putri podho wani ing wong tuwo, Ora gubris tutur bener dadi tuwo

    Akeh ’alim podho dodol agamane, Akeh wongkang dodol ilmu sak payune



    Akeh gunung gingsir sangking panggonane, Akeh tanah ambles amblek ing bumine

    Isi bumi podho metu dadi nglonthong, Bakal njeblos kono kene podho kobong



    Wadon macak lanang nuli sebali-e, Adoh ibu bapak kulo imutake

    Wiring ilang turut dalan koyo kewan, Wong kang ora melu edan dak keduman



    Bejo beji bejane wongkang dha’ eling, Dha’ ibadah moco Qur’an kang sumandhing

    Luwih bejo wongkang kandel wedelane, Esok sore tansah eling pungkasane
     


    Wongkang nyekel laku bagus agamane, Podho karo nggegem mowo ing tangane

    esok mukmin sore kafir dadi kaprah, asal untung laku olo ora wegah



    Ono ’alim dadi fasiq dha’ nggumuni, Wong ibadah bodoh ora ngrumangsani
     
    Sanak adoh wongkang liyo dadi parek, Sebab duwit gotong royong dadi mblerek



    Wong khianat dipercoyo sebalike, Wongkang temen orang kanggo ing dewe-e

    Bocah cilik munggah mimbar tanpo saru, Podho nyuling qur’an ngangge porakliru



    Wus do haji ‘alim pisan ngumpetake, Haqqe fakir miskin podho sak enake

    Akeh udan salah mongso esok tandur, Sore panen nanging wengi podho kufur



    Bakal ono luwe wedi podho nggrangsang, Dodol anak mangan ulo ora adang

    Bejo beji bejane wongkang dho eling, Dho ibadah moco qur’an kang sumandhing

    Luwih Bejo wongkang kandel wedalane, Esok sore tansah eling pungkasane



    Bakal ono mongso niro kang setahun, Podho karo sa’ wulane ojo gumun

    Sa’ wulane podho karo sa’ minggune, Sa’ minggune podho karo sedinane



    Sedinane podho karo sa’ jam kenthung, Sa’ jam podho karo kawul kang diobong

    Yen wus ngono wektu kanggo sholat niro, Ojo nganggo rino wengi kang wus cidro



    Yen jam rolas inggal zhuhur najan bengi, Yen jam papat ’ashar najan esok tangi

    Yen jam nenem mangrib najan iseh esok, Ugo isyak lakonono ojo ngantuk



    Koyo ngono dawuh nabi kang pungkasan, Arep opo yen pengiran ngowah zaman

    Wong sholeh dho kapundut akeh lidhu, Ahli Qur’an podho fasiq akeh padu



    Esok loro awan mati mati ngaget, Tanpo loro ora wani dho cerewet

    Ilmu Islam iki baka dipunduti, Kanthi mundut wongkang ‘alim ngati-ati



    Pungkasane wongkang bodoh ita itu, Aweh fatwa tanpo wedi luwung watu

    Bejo beji bejane wongkang dho eling, Dho ibadah moco qur’an kang sumandhing

    Luwih Bejo wongkang kandel wedalane, Esok sore tansah eling pungkasane



    Bocah cilik dadi ratu lan wong asor, Oleh pangkat wong kang mulyo manggon ngisor

    Pengimaman dipaesi koyon ganten, Akeh anak zino ngombe omben-omben



    Ing masjine podho banter suwarane, Kitab qur’an emperih ilang kamulyane

    Luru ilmu kanggo nggolek pangkat luhur, Ora kanggo noto awak biso syukur



    Wongkang gedhe ora welas ing wong cilik, Wongkang bodoh podho kanggo ancik-ancik

    Wong wadone wedi qiblate wong lanang, Dawuh ‘alim da’ diturut lan ditentang



    Marang wongkang aris ora podho sungkan, Akeh wadon podho nyekel kuwasa-an

    Akeh sanak pedhot akeh wadon gabuk, Akeh rojo pati perang lan pagebluk



    Jalmo wadon tumpuk undhung tanpo aji, Wadon seket dirumati lanang siji

    Islam iki bakal ngempreih wong monco, Arang kenal pituduhe najan konco



    Duh Gusti kunajan ngaten naming mawon, Turun kulo paringono iman mathon

    Beja beji bejane wongkang dho eling, Dho ibadah moco qur’an kang sumandhing

    Luwih becik wongkang kandel wedelane, Esok sore tansah eling pungkasane



    Ojo dumeh wus dho sugih haji pisan, Dunyo gampang sirno hinggo ora mangan

    Ojo dumeh wus dho ’alim lan dho pinter, Akeh bahe wongkang pinter dho keblinger



    Ojo dumeh ing dunyane wus dho pangkat, Alloh biso nggawe pangkat dadi minggat

    Oh, dulurlu ingkang jembel pagir ugo, Papan luhur isih mengo isih lego



    Lebonono ojo podho cilik ati, Ayo tho’at ong pengiran klawan niti

    Nggolek ilmu ojo ngawur yen ibadah, Marek ’alim kang dho ’amal, ojo wegah



    Ing ngersane Alloh ora pandhang bolo, Sing sapane ta-at ora bakal malu

    Bakal oleh pangkat luhur ra ngungkuli, Wongkang sogih ’alim pangkat kang dho lali



    Iku kabeh tondo cilik bumi rusak, Kabeh perlu ngilingake ibu bapak

    Yen mripate yen kupinge mbukti-ake, Keno opo ora podho nggate-ake



    Bejo beji bejane wong dho eling, Dho ibadah moco qur’an kang sumandhing

    Luwih bejo wongkang kandel wedelane, Esok sore tansah eling pungkasane



    Penyunting: Muhammad Nur Salim


    Komentar

    Tampilkan

    Terkini lainya