Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Syi'ir Tondo-Tondo Kiamat – Zamane Wes Edan


syiir-tondo-tondo-kiamat-zamane-wes-edan
(Ilustrasi Zaman Edan, sumber: pulausumbawanews)

Syi'ir Tondo-Tondo Kiamat – Zamane Wes Edan

Karya:
KH. Misbah Mustofa Bangilan Tuban

صَلِّ وَسَلِّمْ دَائِمًا عَلَـى احْمَدَ   #وَالْآلِ وَالْأَصْحَابِ مَنْ قَدْ وَحَّدَ

Mawi berkah asma Alloh ingkang Rohman, Ingkang Rohim welas murah kanugrahan

Kulo ngaturake syi’ir tondo-tondo, Kiamate bumi ajur tanpo kondho



Sampun kathah ingkang wujud kanti nyoto, Songko iku ayo podho toto-toto

Andan-dani laku salah benerake, Lakunono printah Alloh cukupake



Opo bener seliramu podho iman, Bagus olo saking Alloh temenanan

Mergaweyo kanggu syukur lan ibadah, Ojo ngongso luru duwit mundhak salah



Kabeh rizki wus dicitak kang kuwoso, Luwih kurang sangking pestin ora biso

Mumpung durung kasep getun susah maneh, Bakal ono kedadian aneh-aneh



Kaprah gabus podo ngambang ing banyune, Watu item kelem iku sak mestine

Nanging bakal ono gabus podho kelem, Watu item dikon kelem ora gelem



Ono bebek podho nglangi ing banyune, Nanging ngorong arep pedhot goro-ane

Polah rakyat koyo gabah diinteri, Wadon campur gawe lanang tanpo ciri



Endhok cecek podo netes dadi macan, Anak macan dadi ulo dho kluyuran

Alas padha ngarang-arang wongkang adang, Kumandhange bumi iki podho ilang



Putro-putri podho wani ing wong tuwo, Ora gubris tutur bener dadi tuwo

Akeh ’alim podho dodol agamane, Akeh wongkang dodol ilmu sak payune



Akeh gunung gingsir sangking panggonane, Akeh tanah ambles amblek ing bumine

Isi bumi podho metu dadi nglonthong, Bakal njeblos kono kene podho kobong



Wadon macak lanang nuli sebali-e, Adoh ibu bapak kulo imutake

Wiring ilang turut dalan koyo kewan, Wong kang ora melu edan dak keduman



Bejo beji bejane wongkang dha’ eling, Dha’ ibadah moco Qur’an kang sumandhing

Luwih bejo wongkang kandel wedelane, Esok sore tansah eling pungkasane
 


Wongkang nyekel laku bagus agamane, Podho karo nggegem mowo ing tangane

esok mukmin sore kafir dadi kaprah, asal untung laku olo ora wegah



Ono ’alim dadi fasiq dha’ nggumuni, Wong ibadah bodoh ora ngrumangsani
 
Sanak adoh wongkang liyo dadi parek, Sebab duwit gotong royong dadi mblerek



Wong khianat dipercoyo sebalike, Wongkang temen orang kanggo ing dewe-e

Bocah cilik munggah mimbar tanpo saru, Podho nyuling qur’an ngangge porakliru



Wus do haji ‘alim pisan ngumpetake, Haqqe fakir miskin podho sak enake

Akeh udan salah mongso esok tandur, Sore panen nanging wengi podho kufur



Bakal ono luwe wedi podho nggrangsang, Dodol anak mangan ulo ora adang

Bejo beji bejane wongkang dho eling, Dho ibadah moco qur’an kang sumandhing

Luwih Bejo wongkang kandel wedalane, Esok sore tansah eling pungkasane



Bakal ono mongso niro kang setahun, Podho karo sa’ wulane ojo gumun

Sa’ wulane podho karo sa’ minggune, Sa’ minggune podho karo sedinane



Sedinane podho karo sa’ jam kenthung, Sa’ jam podho karo kawul kang diobong

Yen wus ngono wektu kanggo sholat niro, Ojo nganggo rino wengi kang wus cidro



Yen jam rolas inggal zhuhur najan bengi, Yen jam papat ’ashar najan esok tangi

Yen jam nenem mangrib najan iseh esok, Ugo isyak lakonono ojo ngantuk



Koyo ngono dawuh nabi kang pungkasan, Arep opo yen pengiran ngowah zaman

Wong sholeh dho kapundut akeh lidhu, Ahli Qur’an podho fasiq akeh padu



Esok loro awan mati mati ngaget, Tanpo loro ora wani dho cerewet

Ilmu Islam iki baka dipunduti, Kanthi mundut wongkang ‘alim ngati-ati



Pungkasane wongkang bodoh ita itu, Aweh fatwa tanpo wedi luwung watu

Bejo beji bejane wongkang dho eling, Dho ibadah moco qur’an kang sumandhing

Luwih Bejo wongkang kandel wedalane, Esok sore tansah eling pungkasane



Bocah cilik dadi ratu lan wong asor, Oleh pangkat wong kang mulyo manggon ngisor

Pengimaman dipaesi koyon ganten, Akeh anak zino ngombe omben-omben



Ing masjine podho banter suwarane, Kitab qur’an emperih ilang kamulyane

Luru ilmu kanggo nggolek pangkat luhur, Ora kanggo noto awak biso syukur



Wongkang gedhe ora welas ing wong cilik, Wongkang bodoh podho kanggo ancik-ancik

Wong wadone wedi qiblate wong lanang, Dawuh ‘alim da’ diturut lan ditentang



Marang wongkang aris ora podho sungkan, Akeh wadon podho nyekel kuwasa-an

Akeh sanak pedhot akeh wadon gabuk, Akeh rojo pati perang lan pagebluk



Jalmo wadon tumpuk undhung tanpo aji, Wadon seket dirumati lanang siji

Islam iki bakal ngempreih wong monco, Arang kenal pituduhe najan konco



Duh Gusti kunajan ngaten naming mawon, Turun kulo paringono iman mathon

Beja beji bejane wongkang dho eling, Dho ibadah moco qur’an kang sumandhing

Luwih becik wongkang kandel wedelane, Esok sore tansah eling pungkasane



Ojo dumeh wus dho sugih haji pisan, Dunyo gampang sirno hinggo ora mangan

Ojo dumeh wus dho ’alim lan dho pinter, Akeh bahe wongkang pinter dho keblinger



Ojo dumeh ing dunyane wus dho pangkat, Alloh biso nggawe pangkat dadi minggat

Oh, dulurlu ingkang jembel pagir ugo, Papan luhur isih mengo isih lego



Lebonono ojo podho cilik ati, Ayo tho’at ong pengiran klawan niti

Nggolek ilmu ojo ngawur yen ibadah, Marek ’alim kang dho ’amal, ojo wegah



Ing ngersane Alloh ora pandhang bolo, Sing sapane ta-at ora bakal malu

Bakal oleh pangkat luhur ra ngungkuli, Wongkang sogih ’alim pangkat kang dho lali



Iku kabeh tondo cilik bumi rusak, Kabeh perlu ngilingake ibu bapak

Yen mripate yen kupinge mbukti-ake, Keno opo ora podho nggate-ake



Bejo beji bejane wong dho eling, Dho ibadah moco qur’an kang sumandhing

Luwih bejo wongkang kandel wedelane, Esok sore tansah eling pungkasane



Penyunting: Muhammad Nur Salim


Posting Komentar untuk "Syi'ir Tondo-Tondo Kiamat – Zamane Wes Edan "

Berlangganan via Email